NIKOL HESS

Blog o kosmetice, líčení a péči o pleť.

Báze pod makeup pro suchou až velmi suchou pleť / Recenze



Neznám nic horšího, než když už při nanášení makeupu vidíte, že je něco špatně. Začínají vám vylézat šupinky, póry, vrásky...a než celou práci dokončíte, je vám jasné, že to bude katastrofa. A kdo je viníkem? Může to být nevhodný makeup, nebo nevhodný štětec, a nebo tu máme ještě jednu možnost - nevhodnou bázi. V případě suché až velmi suché pleti je báze alfa omega celkového výsledku. Ostatně důležitá je pro všechny typy pleti, ale se suchou a dehydratovanou pletí makeup spolupracovat většinou odmítne. Zastaví se na šupinkách a vaše žíznivá pleť vyžunkne i ten zbytek vláhy obsažené v makeupu. Voilá - instantní flekatá katastrofa. Dneska se ale nebudeme bavit o tom, že byste měla hodně pít a jíst ovoce a zeleninu.  Nebo že byste neměla používat matující makeupy. To všichni se suchou pletí už asi víme nebo tušíme. Nebo o tom napíšu až jindy...:) Ale dnes si povíme něco o tom, jak vzhled pleti, a tím pádem i makeupu na suché pleti, zdokonalit pomocí vhodné báze. Já už jsem jich pár nakřečkovala a ráda se s vámi o mé dojmy z nich podělím.

Čím jsem starší, tím je moje pleť více dehydratovaná. Přiznám se, že na pitný režim jsem lajdák, takže zachraňuji stav své pleti těsně před aplikací makeupu a to krémy a bázemi. Už jsem do nich investovala nemalou částku, takže vám snad dnes nějakou tu korunu ušetřím a nesáhnete vedle. U mě při koupi báze rozhoduje hned několik věcí - intenzita hydratace, složení, jaký ne/zanechává na pleti film a jak se "kamarádí" s makeupy. Snažím se obecně vyhýbat hromadě silikonu, parabenům a jiným nehezkým vycpávkám ve složení. Nejsem žádný malý chemik, ale jako základ, který přijde rovnou na očištěnou "nahou" pleť, se snažím nedávat "svinstvo". Za což děkuji Arianě Bernard, která mi v tomto zásadně otevřela oči.


Báze pro velmi suchou pleť

Make-up Atelier Paris

Tuhle úžasnou bázi jsem objevila díky Arianě. Tváři se relativně nenápadně a značka vám pravděpodobně nic neříká, ale je to takový poklad! Makeup Atelier je známá spíše mezi vizážistkami, takže se asi není čemu divit. Ale od toho jsem tu já, abych se s vámi o "tajné" tipy z praxe podělila. Obal není nějak extrémně překrásný (nápisy se hned oloupají), ale praktický, použitelný, dávkování je s ním snadné. Báze má nažloutlou barvu, ale na pleti je naprosto průhledná. Má konzistenci řidšího krému a velmi jemnou lehce dřevitou vůni. Do pleti se postupně vstřebá a zanechá decentní lepkavost ideální pro nanesení makeupu. Pokud ho vaše pleť přeci jen vyžunkne až do sucha, není problém přidat další vrstvu. Nedělá to neplechu. Nanesení makeupu na tuhle bázi je pohádka a to i přesto, že neobsahuje silikon. Já osobně nerada používám na aplikaci makeupu štětce, ale jestli se mi s nějakou bází dobře nanáší makeup štětcem - tak právě s touto. Makeup i na výrazně suché pleti zlobí minimálně (v takovém případě nanáším pro jistotu bázi 2x: po očištění pleti a poté po dokonční očního makeupu). Když použiji houbičku tak mám ZCELA vyhráno. Zatím mi tahle báze nefungovala jen na jediné klientce, která byla skutečně extrémně vysušená. V takovém případě bych nejprve sáhla po hydratačním krému a poté po bázi. Značku Makeup Atelier nenajdete uplně na každém rohu, to uznávám, ale pokud by o ní někdo měl zájem, dejte mi vědět.

Embyrolisse Lait-Créme Concentré

O tomhle zázračném krému, který plní hned 6 úkolů v péči o pleť, jsem se rozepsala již v dřívějším článku. Takže to v tomto případě to vemu hopem. Několikrát mi zachránil zadek. Sám o sobě spojuje benefity hydratačního krému a báze najednou. Dosáhnete krásného dewy efektu. Makeup se s ním krásně spojí (lze míchat i přímo s makeupem). Pokud máte velmi suchou pleť jako já, je to must have kousek. Ať už jej použijete jako bázi samostatně nebo jako 1.krok před nanesením báze ( v takovém případě vždy dejte čas pleti přípravek vstřebat a až poté naneste bázi). Pokud s ním budete chtít výrazně prodloužit výdrž makeupu pocitvě vše profixujte Fix+. Ale to platí v každém případě s jakoukoliv bází i makeupem.

Bodyography Hydrating Foundation Primer

Cruelty Free Vegan Paraben Free Vyrobeno v USA Recyklace Gluten Free Oil Free

Po růžích výrazně vonící báze americké značky Bodyography se rychle zařadila mezi mé oblíbence. Je bez obsahu olejů, parabenů, je cruelty free a obecně šetrnější k planetě (viz ikonky). Můžete ji použít dokonce i po kosmetických procedurách bez strachu z podráždění. Je vhodná tedy i pro velmi citlivou či aktuálně podrážděnou pleť (obsahuje zelený čaj, heřmánek a výtažek z okurky). Má lehkou krémovitou strukturu, krásně se roztírá a zanechavá hebkou a hydratovanou pleť bez jakéhokoliv filmu. Umí si poradit i s menšími póry a jemnými linkami. Makeup se na bázi nanáší krásně, nedrolí se, ani nijak jinak jinak "nezlobí". Kromě toho, že báječně hydratuje, umí zároveň odstranit přebytečný maz, díky obsahu křemíku. Je tedy vhodná i pro mastnější, ale zároveň dehydrovanou pleť. Znám slečny, které mají pleť sice mastnější, ale přesto trpí v některých oblastech obličeje šupinkami. Právě pro takové případy je tahle báze také vhodná. Navíc má krásný elegantní obal a skvělý pístový dávkovač, s kterým vyčerpáte obsah balení do poslední kapky.

Zleva doprava: Makeup Atelier, Too Faced Hangover, Bodyography, MAC Moisture Infusion, Embryolisse
Báze pro suchou pleť

Too Faced Hangover

Na tuhle bázi jsem se hodně těšila (po té co jsem pročetla tuny pozitivních recenzí), čekala jsem zázrak pro mojí suchou pleť, ale bohužel -  nekonal se. Hangover je vhodný pro normální až suchou pleť, ale pro holky, co trpí vyloženě šupinkama či suchýma ploškame ne. Pokud máte dokonce někdy pocit, že vám makeup při nanášení až drhne, tak pro vás to také není. Když báze nanesete příliš málo, tak vám nijak výrazně nepomůže a když moc, tak se drolí pod makeupem. Tomu se můžete vyhnout použitím houbičky. Ale se štětcem je to zaručená katastrofa. Pokud ale máte normální až sušší pleť, bude pro vás vhodný. Stačí nanést jednu necelou pumpičku na celý obličej (je to hodně řidká báze). Hangover vám na pleti zanechá jemný film. Což je i důvod drolení v případě nanesení příliš silné vrstvy. Díky obsahu kokosové vody krásně voní. Je bez silikonu - takže pro ty, co mají výraznější póry a linky to zachránce uplně není a bude třeba sáhnout ještě po něčem, co tyhle nedostatky zaplácne. V tomhle vám Hangover vám nepomůže vůbec a je třeba s tím počítat. Mám pocit, že jsem ho tu pořádně zdrbla, že? :) Ale v zásadě je to fajn primer, jen musíte vědět, jak s ním zacházet a pro koho je a není vhodný. Naneste ho málo, používejte houbičku a jste ok a bez hromady chemie na obličeji. A to se počítá.

MAC Prep+Prime Moisture Infusion

Jedná se o gelovité sérum, voníci jako natrhaný plevel. :D Nevím jak to jinak popsat, ale asi to nebude vonět každému. Můžete ho použít samostatně před nanesením makeupu, nebo jako klasické sérum před nanesením vašeho krému. Dokáže v pleti "uzamknout" vlhkost, což pro vás znamená, přirozený a svěží vzhled makeupu bez zvýraznění suchých míst či šupin. Osobně ho používám samostatně, hlavně v létě, kdy moje pleť není tak suchá, nebo ještě před nanesením Embryolisse krému. Moisture Infusion na pleti zanechává decentní film, který vymaže jemnější linky a pleť vypadá lépe. Ihned po rozetření  - a stačí velmi málo - zasychá. Makeup se na něj nanáší pěkně a výrazně prodlužuje jeho trvanlivost. Téhle bázi není moc co vytknout. :)


To je zatím vše, co jsem nashromáždila, ale nově mám spadeno na Bobbi Brown Vitamind Enriched Face Base , která vypadá velmi slibně.  Zaujala vás nějaká z výše uvedených? Jakou bázi jste si oblíbily a používáte vy? Těším se na komentáře. :)

Nikol, xoxo




Komentáře