NIKOL HESS

Blog o kosmetice, líčení a péči o pleť.

Moje dovolená na Bali aneb dva týdny v ráji


Tentokrát tu mám trošku netradiční příspěvek a naprosto out of topic s ohledem na zaměření mého blogu. Přiznejme si ale, že jsme prostě všechny jen ženský a drbny a rády nahlédneme pod pokličku soukromí blogerky. Což mě přivádí na otázku - když zde píšu množné číslo - mám psát na konci i nebo y? :D Vždycky zaváhám, protože co když na blog chodí i nějaký ten muž, že. Nicméně, nyní k mé božské dovolené, na které v mysli stále jsem a vidí to i mé okolí. Když se mě kolegyně ptá, proč sem stále tak vysmátá a jak to, že se  nerozčiluji jako dřív, tak ji říkám: já teď jedu Bali style. :D Uvidíme jak dlouho mi to vydrží...:)

Chcete už vědět, jaká byla moje dovolená? Tak si vezměte kafíčko a hezky se začtěte 
a pokochejte...


Začnu pěkně z gruntu, protože předpokládám, že někdo dovolenou na Bali plánuje, nebo po přečtení článku a shlédnutí fotek plánovat bude. :D Letenky na Bali jsme koupili již na podzim minulého roku a to za cenu 15 000 Kč. Nižší cena byla vykoupena méně pohodlnou trasou a to konkrétně: Praha - Londýn - Honkong - Denpasar / tzn. Bali/. Co vám budu povídat, je to dlouhé, ale těšíte se na místo, takže to uteče, hlavně když v letadle snadno usnete, což není můj případ. Doporučuji se před letem nevyspat a pořádně unavit. :D Pokud chcete lepší spojení tzn. s Fly Emirates: Praha - Dubaj - Bali, vyjde vás to cca na 20 - 25 tisíc. Já tuhle variantu asi příště zvolím, hlavně kvůli zpáteční cestě, kdy jste otrávení z návratu, však to znáte...


Po cestě nás na místě čekal tepelný a kulturní šok. Jak by ne, bylo to poprvé, co jsme vyrazili s přítelem / dále již Honza :) / takto za exotikou. Noční cesta z letiště byla tajemná, a poslouchali jsme základní pravidla přežití na Bali od našeho hostitele. :D Jakmile jsme dorazili na místo ubytování, těšili jsme se na jediné - na spaní. A když jsem viděla náš naprosto luxusní pokoj a king size postel - tak už jsem napůl usínala a představovala si, jak do ní zapluji. Ubytování ve 14 Palms**** je vůbec kapitola sama pro sebe.

Krásná rozlehlá vila s bazénem v jižní části Bali ve vesnici Ungasan, což je klidném místo asi 30 min daleko od hluku Kuty, což je turistické a velmi rušné středisko s komerční pláží. Nic pro mě. Pláže jsou od hotelu 5 minut na skútru, který vám majitelé ochotně zařídí. Ostatně, budou se tam o vás starat jak o vlastní. :) Majitelé jsou totiž mladý český pár a přesto, že ubytování je vysoce nadstandardní a luxusní, budete se díky nim cítit jako doma. A nejen to - poradí vám kam na výlet, kam jezdit, kam nejezdit, kde jíst a kde ne / abyste dovolenou nepro...však vy víte co :D/ a když budou mít chvilku, pokecají s vámi o životě na Bali a místních zvycích. Díky tomu všemu se budete za pár dní cítit, jako byste na Bali žili také. Žili a užívali si bez starostí krásnou dovolenou.  Což je pro někoho, kdo byl nejdál na Krétě / ano já/ k nezaplacení.

Nesmím zapomenout ani na božské snídaně, jejichž součástí byla čerstvě vymačkaná šťáva z melounu, dragon fruit, pomerančů, manga a dalšího božského ovoce. Jednou jsem se zmínila, že mám ráda melouny a každé ráno jsem na stole měla mističku nakrájeného melounu. Tomu říkám plnit hostům přání. Vrcholem pak bylo banánové smoothie z místních mini sladkých banánků. Ne těch našich mdlých přerostlých vybliťáků bez chuti!

O ubytování a pohostinnosti bych mohla mluvit do haleluja, protože to bylo bez přehánění dokonalý, ale už se přesuneme k fotografiím, kterými vám zprostředkuji mou dovolenou a to společně s krátkými komentáři k nim. Berte to jako inspiraci k tomu, co můžete na Bali zažít, vidět a ochutnat. :)


Tady jsem si válela šunky a bylo to moc príma, ať už svítilo sluníčko nebo ne. Voda v bazénu byla slaná a bez chemie, což je super. Nejsem blondýna, ale co je horšího, než mít pak zelené vlasy z chloru. :D


Náš pokoj. K tomu asi není co dodat. Z terasy  jsme viděli až na oceán. Ještě teď mám husí kůži, když si vzpomenu, jak skvěle nám tam bylo.


Green Bowl - jedna z nejbližších pláží od hotelu. Je to především ráj surfařů. Na tuhle pláž vede asi 300 schodů, a po cestě vás budou zdravit opičky. :D Nekoukejte jim do očí, nemají to rády !


Dreamland - další nádherná pláž! Tady se Honza učil poprvé na surfu a byla to docela podívaná. :D


Nyang-Nyang - tak tohle byla pecka. Nikde ani noha, kromě dvou sběračů žížal! Taky komu by se chtělo jít 20 minut po schodech dolů k pláži. :D Ale stojí to za to! Jo a mimochodem, ten vrak je jediná možnost stínů široko daleko! :D


Melasti - pro mě jednoznačně nejkrásnější pláž. Nejenže k ní nevedou schody, ale ještě tam není ani noha! :D Stala se mi osudovou...komplet jsem se tam spálila!


A teď to trošku proložíme jídlem. Krevetky, které jsme ráno nakoupili zcela čerstvé na trhu. Majitel hotelu nám je udělal na přání na grilu - byla to  neuvěřitelná dobrota. Naprostá exploze chuťových buňek. A to jsme měli i tuňáka s kostí - kdo jste měl tuňáka s kostí? Asi nikdo...nechutná to tak, jak znáte z českých restaurací.


Asi to tak nevypadá, ale tohle byla největší dobrota. Co to vlastně je? Je to tarankbulan - snad to píšu správně. Je to těsto / podobné jak to na palačinky/ plněné salkem a sýrem. Neskutečná prasárna. Ale tak co, na dovolený můžete vše! I prasit!



Z výletu na Rise Fields na severu ostrova v Ubudu, kam jsme jeli na skútru /1h40min!/ a měla jsem toho pak plné kecky /a můj zadek taky/. :D Ale autem na výlet nedoporučuji - cesta bude o dost delší, kvůli zácpám.


Ne, to není odletová rampa pro raketoplán. :D To si prosím na Bali staví největšího Budhu na světě. Jako se nyní jezdí turisté dívat na Ježíše do Ria, budou se lidé jezdit dívat na Budhu na Bali.


Z oslavy Ogoh-Ogoh neboli Silvestra na Bali. Každá vesnice si staví takového bubáka a toho pak za zpěvu a bubnování vymýtají. Další den pak následuje Nyepi - tedy Nový rok. Celý den nesmíte na ulici, ani hlučet doma, a do šesti do rána ani svítit! Na Nyepi je zavřené i letiště a přes ostrov nesmí přelétat ani letadla. Proč? Protože přes ostrov letí duchové a nesmí nikoho vidět! Bali je tedy na Nyepi jak neviditelné a duchové letí dál. Byl to pro mě skutečně zážitek, a ani si nedokážete představit, jak překrásná byla noční obloha bez všeho toho světelného smogu.



Romantické západy slunce nesmí chybět na žádné dovolené. Tohle je z posledního dne a můžu vám říct, odjíždělo se mi velmi těžko. Určitě se brzo vrátíme, protože se mi moc stýská...


A abyste neřekli, že jsem se vám ani na fotkách pořádně neukázala. :) Tady jsme oba. Na rozlučkové večeři na výborném sushi. Nejlepším, co jsem kdy měla.

Bali, však my se ještě uvidíme!

Tak co, nalákala jsem vás na dovolenou na Bali? :) Bydlet už máte kde.  A kdybyste chtěli nasát ještě víc trošku té Balijské atmosféry a pohody, mrkněte na blogerku žijící na Bali - Anie Songe. A pokud  nevíte, kde nejsnáze hledat letenky, tak sjíždějte aplikaci Skyscanner...a kdyby vás zajímalo ještě něco, tak mi prostě napište. :)




Komentáře

  1. Nádhera! Co víc k tomu říct, jela bych hned :D

    OdpovědětVymazat
  2. A to jste jeli tak daleko jen kvůli moři? Kde jsou nějaké chrámy, Mount Batur, delfíni v Lovině, šnorchlování...? Jedeme s přítelem v létě na měsíc a nevíme, kam dřív skočit :D vy jste byli jenom na jedné rýžové terase?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, jeli jsme tak daleko, abychom vypnuli :). Byli jsme na raftech, ale bohuzel nemam fotky. Nicmene na Batur se chystame priste. Hodne doporucuji i vylet na manty. Kazdy ma rad jiny zpusob dovolene, nekdo valeci, nekdo akcni. Vy si uzijte tu akcni Anonyme:)

      Vymazat
  3. To je paráda. To počasí tady už je k nevydržení!

    OdpovědětVymazat
  4. Me se nejvic libi ta loznice haha

    OdpovědětVymazat
  5. Náádherne fotky, Bali je moj sen a na poslednej fotke vám to neskutočne sekne,veľmi sympatický pár :-))

    OdpovědětVymazat
  6. OMG looks so beautiful Nikol!! I'm sure you had an amazing time! I'm so jealous, I definitely need a little getaway soon haha :)

    Paula
    Thirteen Thoughts

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you, Paula! :) Hope I will see some pictures from your holiday soon! :) You deserve it! Always working so hard :-*

      Vymazat
  7. Krásné fotky :) Na Bali bych se chtěla jednou podívat, momentálně ale ještě studuji a nemám velké finanční možnosti. Chtěla jsem se však zeptat, jak jste narazili na to ubytovaná s českými majiteli? :) Muselo to být super se tam s někým dorozumět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Tam je poměrně velká komunita, takže není těžké někoho vygooglit, ale my měli štěstí, máme tam kamaráda, a pak poznáš další a další čechy tam. Je nás tam opravdu dost :D

      Vymazat
  8. Úžasné, nádherné, dokonalé, prostě ráj.. Máš krásné vzpomínky a zážitky!:)

    OdpovědětVymazat
  9. Dokonalost :) Ložnice, pláž, jídlo, všechno. Moc vám to sluší. Úplně jsi mě naladila na dovču :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-* Určitě doporučuji vynechat jedno klasický evropský moře a našetřit co dva roky na exotiku ;)

      Vymazat
  10. Nikol, nádhera!!! Plánujeme totéž v srpnu a to jen díky Tobě:-* Úplně chápu, že jste jeli vypnout, my to máme také tak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-* ! To mě moc těší, že jsem tě takto navnadila. Je to skutečně jina relaxace, než když jedeš po Evropě. V Indonesii si tak unešena všemi těmi novými věcmi, že si na domov a práci ani nevzpomeneš. :)

      Vymazat
  11. Bali je takový můj životní sen. Chtěla bych se tam podívat alespoň na dva měsíce, protože tam vůbec není draho. Jen ty letenky jsou ranec :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Draho tam neni,spis jde o to jak velkej punk chces. Nicmene je potreba ty letenky vyhlizet a da se i za 13tisic.Kup je hodne napred a pak zase pul roku do odjezdu setri. Da se to,ale musi si clovek vzit od huby nebo makat jak sroub :)).

      Vymazat
    2. Draho tam neni,spis jde o to jak velkej punk chces. Nicmene je potreba ty letenky vyhlizet a da se i za 13tisic.Kup je hodne napred a pak zase pul roku do odjezdu setri. Da se to,ale musi si clovek vzit od huby nebo makat jak sroub :)).

      Vymazat
  12. Na Bali musí být opravdu krásně, aspoň to tedy většina lidí, které jsem v životě potkala tvrdí, ale řekla bych, že se jedná spíše k takovou odpočinkovou dovolenou, kde toho moc člověk neprojde a spíš se jen válí na pláži u moře. I to je ale samozřejmě potřeba :) A aby toho nemusel moc řešit už zpočátku, možná by mohl zkusit využít těchto služeb už při začátku cesty :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat