NIKOL HESS

Blog o kosmetice, líčení a péči o pleť.

Makeup v létě: 5 tipů a triků


Tenhle článek mě napadl nedávno, když jsem si uvědomila, jak moc se moje makeup rutina v létě automaticky bez přemýšlení mění. Ale někdo to tak nemá a jednoduše neví jak přepnout na letní rutinu, ani jak docílit dlouhotrvajícího makeupu v takovém horkém počasí. Kdybych měla letní makeup specifikovat vybaví se mi slova jako: dewy skin, glowy skin, zářivé opálení, svěžest, lehkost, nemastící se pleť, zářivé rty... Jak a s jakým produkty všech těchto výsledků dosáhneme si povíme dále. ;)

BÁZE

Základem každého líčení, i toho letního je báze. Pokud máte problém s mastící se pletí, tak se matující bázi prostě nevyhnete. Já si v poslední době oblíbila Shine Killer od NYX, který vážně funguje skvěle! Ale pozor, i pod něj je nejprve nutno pleť hydratovat, a to ideálně lehkým krémem bez obsahu olejů. Pokud s mastnotou nemáte problém, můžete v základní fázi sáhnout rovnou po něčem, co pleti dodá letní zářivý vzhled, například po primeru Born To Glow od NYX, který se krásně vstřebá a nezanechává film. V případě opálené pleti je skvělý Photoready Skinglights od Revlonu, který má bronzový nádech a posune v další fázi nanášený makeup na zářivý level. Používám ho jak pod makeup, tak i samostatně spolu jen s korektorem. A taky když jsem líná...:D Pokud v létě nosíte stíny, je vhodné použít na oči primer, který vydrží i vysoké teploty a případně vaše mastící se víčko, například proofit! od NYX.



BRONZER

Tak pozor, vážené, bez bronzeru v létě ani ránu! Je jedno jestli matný, nebo třpytivý, ale je to nutnost! Nejen že podtrhne opálení vaši pleti, ale pomůže lehké opálení vytvořit, pokud máte potíže chytit bronz jako já. Samozřejmě v druhé případě je nutné mít lehkou ruku. Já si nejvíce oblíbila matný Hoola od Benefitu, který je skvělý i na konturování. Navíc je to jeden z nejuniverzálnějších bronzerů pod sluncem a sedne prakticky každému tónu pleti. Ráda ho kombinuji s MAC Soft&Gentle, což už je takový kult mezi bronzery a highlightery. Kdo ho nemá, jako by nebyl. Dávám ho na lícní kosti, špičku nosu, a horní ret. Letos mi padl do ruky i gigantický bronzer od GOSH, který je v podstatě jak kdybyste rovnou smíchaly dva výše jmenované. Dá se s ním konturovat /na což jsem přišla nedávno ehm/ i dodat záři zároveň. Recenzi na něj najdete již zde.



ZÁŘIVÉ RTY

Léto je čas zářivých, svěžích, barevných rtů. Růžová, koralová, fuchsiová...cokoli, co prozáří váš letní úsměv. A nejlepší na tom všem je, že se můžete, v případě že použijete zářivou rtěnku, vyprdnout na líčení očí. Není nic pohodlnějšího a rychlejšího, než si nanést lehký makeup, zdůraznit kontury bronzerem, oči řasenkou a rty "ohulit" zářivou barvou. Nic víc není třeba. Stejně veškerou pozornost strhne rtěnka! :) Osobně nedám letos dopustit na NYX Soft Matte Lip Cream.  Nejraději mám odstín Ibiza, pro větší posery je pak vhodný Antwerp. :) Swatche mých oblíbených barviček naleznete zde. Kdo vyznává spíš lesklejší rty, budou skvělé od stejné značky Intense Butter Gloss, které mají skutečně intenzivní barvy. Největší pecka je ale matná Revlon Colorburst v odstínu Unapologetic, což je růžová a skutečně neonová barvička. Kdo i na léto upřednostňuje tmavší rty, bude stejně jako já fanda Astor Soft Sensation v odstínu Vivid Divine. Což je krásná matná fuchsiová barvička a nedám na ni dopustit. Výborně drží a i přes to, že je  matná, hydratuje. Navíc se s ní výborně manipuluje.



FIXACE

Nikdo nechce, aby se mu makeup roztekl jako zmrzlina v poledním slunci, nebo se mu makeup leskl. To znamená, že fixace je nevyhnutelná stejně jako báze. Báze chrání odspodu a fixační pomůcky od shora, abych to tak hezky laicky popsala. Váš makeup tak uzamknete mezi těmito dvěma vrstvami, a tak vydrží co nejdéle. Osvědčil se mi fixační sprej Matte Finish od NYX a to hlavně ve spojení s NYX Shine Killer, který jsme rozebírali v odstavci "Báze" - naprosto nepřekonatelné duo. Skvělý je sprej i v kombinaci s tuhým Prime+Anti Shine od Revlonu. Který je v praktické krabičce i s houbičkou. Pod fixační sprej je dobré minimálně t-zónu zlehka zapudrovat. Když říkám zlehka, myslím tím zlehka! Proč si povíme v odstavci níže. Oblíbila jsem si poslední měsíce "loose" pudry, tedy ne ty lisované, ale práškové. Můžete zkusit třeba Catrice Nude Illusion, který je i za skvělou cenu. Ale přiznávám, že na přenášení nic moc. Do terénu bude přeci jen lepší lisovaný. :)



ZÁCHRANÁŘI

Je léto, a já mejkap v péjči mám...takhle bych si mohla zpívat v odpoledních hodinách, kdy i přes veškerou mou snahu dostává moje líčení zabrat. Takže co s tím? Základní pravidlo - nepudrovat proboha! Tahle marná snaha zbavit se lesklého aka zpoceného aka rozteklého obličeje skončí ještě větší katastrofou. Čím více vrstev pudru, tím větší nepěkná maska na obličeji vznikne, o ucpávání póru nemluvě. Nejlepší je pro tyto situace mít po ruce matujicí papírky! Tyhle Shine Eraser od ELF jsou za pár kaček. Myslím, že tyhle papírové zázraky se hodně opomínají, ale je to skvělá věc. Stačí papírek přiložit na problémovou oblast a dvěma prsty jej zlehka z vrchu přejíždět. Vcucne veškerou mastnotu a pot. Až poté je možno pleť případně velmi lehce přepudrovat. Já osobně po téhle odmaštujicí proceduře pleť pouze osvěžím termální vodou od Vichy a pudr vynechám. Moje pleť i makeup se tak skvěle restartuje.


A jaké jsou vaše makeup tipy, když přijde léto? Jak řešíte lesklou pleť v létě vy? Dejte mi vědět dolů do komentářů a podělte se o vaše tipy i s dalšími čtenářkami. :)


Komentáře

  1. Moc hezký článek Niky. :-) já nepudruji během dne nikdy, moc se nelesknu ani v létě, respektive, trochu se lesknu, ale je to pořád v rámci mezí. Naopak v létě opravdu hodně pudruji při líčení. Nepoužívám štětec, ale "labutěnku" a transparentní pudr vyloženě vtlačuji do makeupu. Udrží mi to makeup na místě o půlku času celé. :-) No a nakonec zafixuji fixačním sprejem - bez toho už ani ránu. Že začátku jsem neviděla u žádné značky příliš velký rozdíl, ten jsem začala vidět až ve chvíli, kdy se pudru nebojím a praktikuji tuto techniku. Báze a Bronzer jsou u mě samozřejmostí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vtlacovani je taky fajn! Ja se nejak ale posledni dobou naucila mit lehkou ruku a obecne nanset mene produktu /Mrkni na Monika Blunder Makeup na YT/ a je to skvele. Spreje jsou nejlepsi. A je fakt ze rozdily jsou..ty na uplny budget strane mi proste nefunguji viz MUR.

      Vymazat
  2. Super článek a krásné fotky! Na matné lip creamy od NYX mám zálusk už dlouho, musím je konečně zkusit. A bez bronzeru se neobejdu po celý rok, ale v létě ho používám ještě více :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dekuji za mily komentar! Urcite je zkus, jsou to moje uprimne nejoblibenejsi rtenky co mam! :)

      Vymazat
  3. Pěkný článek s bezva tipy :-). Já bez bronzeru ani ránu a papírky na odmaštění mám vždy s sebou v kabelce. Měj se hezky :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za koment! Papírky jsou malý zázrak a říkám si, když vidím slečny v metru jak se přepudrovávají, že o nich asi neví :D...tak doufám, že aspoň někomu jsem předala užitečnou informaci :)

      Vymazat
  4. Ahojky, hezký článek. Bázi pod make up nepoužívám, zjistila jsem, že je pro mou pleť nejideálnější dobře jí hydratovat, maximálně mi vyhovuje Aquasource gel od Biothermu nebo teď fluid od Uriage proti pigmentovým skvrnám. Báze mi vždy udělaly na pleti neplechu. Výjimka byla báze od UD, kterou jedinou snesu, ale nejradši jsem bez ní :o) V zářivých rtěnkách se necítím, vždy když je zkusím, tak je po nějaké době dám dolů, nesednou mi a dělají mi zbytečně starší. Zato miluji různé odstíny hnědé, růžovohnědé nebo do šediva apod. :o) Naopak to doháním ve stínech, miluji barevné stíny, paletka Electric od UD je boží. Bronze je též můj must have, teď nedám z ruky čoko bronzer od Too Faced v odstínu Soleil. Barva je dokonalá, přirozená a jako bonus nádherná vůně. Teď nově mám i tekutý od Giorgio Armani a to je krása :o) Fixátor je pro mě též nepostradatelný pomocník, teď používám od UD, s tím jsem spokojená a pak chci zkusit od Clarins, který chválila Rendy a Ája. Odmašťující ubrousky jsou super vychytávka, a když je náhodou nemám s sebou použiji aspoň papírový kapesník a až pak pudr. Naštěstí je potřebuji většinou jen jednou za den. Termální vody na osvěžení jsou super, nejradši mám od Uriage, která mi přijde nejlepší. Ale ta od Vichy i Avene jsou též fajn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dekuji za vycerpavajici komentar! :-) Ten bronzer od TF a obecne nejaky od nich bych rada zkusila uz dlouho! Uriage o te je ted hodne slyset...asi budu muset neco prubnout :)

      Vymazat
  5. Hezký článek! Báze, bronzer a fixace jsou pro mě, když se líčím, skoro samozřejmostí a zářivé rtěnky úplně miluju! I když já rtěnky miluju obecně :D Nejraději mám na léto korálové odstíny, ale poslední dobou sahám i po ne vyloženě letních barvičkách - například NYX Soft Matte Lip Cream v odstínu Rome ❤️

    Petra Bartáková

    OdpovědětVymazat

Okomentovat